Toekomst

De varkenshouder van twintig jaar geleden is niet meer te vergelijken met de varkenshouder van nu. In het verleden was de varkenshouder meestal in de stallen bezig met het verzorgen van zijn varkens. Nu is de varkenshouder niet alleen degene die zaken uitvoert, maar juist ook degene die zaken bedenkt en coördineert. Plannen dat bepaalde werkzaamheden door anderen uitgevoerd worden, regelen dat de benodigde vergunningen in orde zijn, bepalen van de toekomstige ontwikkelingen voor het bedrijf en controleren of beoogde technische en financiële resultaten worden behaald. Kortom, de varkenshouder van twintig jaar geleden was een echte vakman. De varkenshouder van nu is een echte ondernemer.

Duurzaamheid en tijdig inspelen op marktontwikkelingen zijn speerpunten voor ons bedrijf. Dit biedt ons de mogelijkheden om onze ambitie om tot de meest moderne varkenshouderijen van Nederland te behoren, waar te maken. Gerichte innovatie is daarbij het sleutelbegrip.

 

Verreweg de meeste agrarische bedrijven zijn echte gezinsbedrijven. Mijn gezin geeft me de ruimte en tijd om te kunnen ondernemen. Ik probeer ook stelselmatig bij alle innovaties na te denken hoe dit voor ons gezin uitpakt. Een heel welkome, maar wel doordachte bijkomstigheid van het terugwinnen van warmte uit mest was, dat die warmte nu ook gebruikt wordt voor het opwarmen van het zwembad. Ontspanning na inspanning is ook belangrijk. En deze ontspanning is dan ook nog eens milieuvriendelijk.

Voor de gehele sector zie ik de toekomst positief voor de goede bedrijven met voldoende omvang. Mijn boodschap aan mijn collega's luidt: ben open en eerlijk naar buiten toe en probeer positief te blijven. Leg de consument uit hoe alles gebeurt binnen het bedrijf. Dit bevordert de uitstraling van de gehele sector.